Η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου “ΕΛΠΙΔΑ” ιδρύθηκε το 1978, από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ειδικού Παιδιού “ΕΛΠΙΔΑ” και είναι μέλος της ‘Ευρωπαϊκής Οργάνωσης ‘ΆUΤΙSΜΕ-ΕURΟΡΕ”
Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζουν οι γονείς. Η δυναμικότητα της Μονάδας είναι για 50 εξωτερικά άτομα, ηλικίας 4-40 χρόνων.
Στεγάζεται ύστερα από παραχώρηση για χρήση, από τον πρώην Εθνικό Οργανισμό Προνοίας και νυν Πρόνοια, σε 6 κτίρια κατάλληλα διαμορφωμένα στην παλιά Παιδόπολη Ωραιοκάστρου “Άγιος Δημήτριος” 15 χιλ. έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου “ΕΛΠΙΔΑ”, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αυτισμoύ. Ήδη από το 1978, όταν η γνώση για τη φύση και την αντιμετώπιση του αυτισμού ήταν περιορισμένη, μία ομάδα γονέων αυτιστικών παιδιών, που τους ένωναν τα κοινά προβλήματα και οι αναζητήσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο εξειδικευμένο, που οργανωμένα θα αναλάμβανε τόσο την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, όσο και την ενημέρωση των ιδίων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Σήμερα, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, η προσπάθεια που ξεκίνησε τότε έχει επιφέρει καρπούς και συνεχίζεται αμείωτα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις σχετικές εξελίξεις και αναζητήσεις της επιστήμης και της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η διεκδίκηση και τελικά, η ανάληψη σημαντικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από τη Μονάδα και η διαρκής επαφή και συνεργασία με Πανεπιστήμια και αντίστοιχα κέντρα του Εξωτερικού, προωθεί την γνώση, την ειδίκευση και την ενημέρωση όλων όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια της Μονάδος (επιστημονικό προσωπικό, παιδαγωγοί, εκπαιδευτές, γονείς).
Η Μονάδα “ΕΛΠΙΔΑ” παρέχει σύγχρονη εκπαίδευση, τόσο στις μικρές ηλικίες και στους ενήλικες προσπαθεί να βελτιώσει την αυτονομία, την επικοινωνία, την κοινωνικότητα. Παράλληλα προσπαθεί να αναπτύξει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών και να περιχαρακώσει τα δικαιώματά τους αναδεικνύοντας την μοναδικότητα τους .
Η εργασία γίνεται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο από το επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από:
Ειδικές παιδαγωγούς- Ψυχολόγους – Γυμνάστριες – Λογοθεραπευτή – Εργασιοθεραπεύτρια – Κεραμίστρια – Γεωπόνο – Τεχνολόγο – Παιδοψυχίατρο.
“Ο κόσμος των αυτιστικών φαντάζει περίεργος, αλλόκοτος και τόσο διαφορετικός από το δικό μας. Άραγε πόσο παράξενος και απροσπέλαστος να είναι ο δικός μας κόσμος για αυτούς;”